Pride Varberg riktar ljuset mot transpersoner

När Pride Varberg arrangeras för tredje året i rad är det med extra fokus på transpersoners situation. Medverkar gör bland andra Michael Brown, vars liv före könskorrigeringen innebar en ständig fight mot rädsla och självmordstankar.

Numera är Michael Brown en van föreläsare som öppenhjärtigt delar med sig av sina erfarenheter. Hans berättelse är både unik och typisk. I tonåren utvecklade han ett starkt hat mot sin kvinnliga kropp, vilket ledde till ett tilltagande självskadebeteende. Liksom många andra transpersoner har Michael flera självmordsförsök bakom sig.

Videoinspelning med Michael Brown

"FIGHTEN VALDE OSS"
Idag gör Michael Brown saker som hade känts omöjliga för bara ett par år sedan. Som att ställa sig framför en kamera i bara kalsonger. I Pride Varbergs kampanjfilm ”Fighten valde oss” gör han ett naket framträdande som sig själv.

– Att genomgå en korrigering innebär en enorm fysisk påfrestning. Men det som verkligen tar på krafterna är att alltid vara mentalt redo för kamp. Man höjer garden varje dag. Den upplevelsen ville jag förmedla i filmen, säger Michael.

Malin Gunnarsson är en av festivalens arrangörer. Hon poängterar att få grupper möter lika starkt motstånd som transpersoner.

– Många verkar tro att det går att bortse från känslan av att vara i fel kropp. De kan inte föreställa sig hur djupt det påverkar ens identitet och livsmöjligheter. Transpersoner tvingas in i en fight som de inte själva har valt, säger Malin.

Videoinspelning med Michael Brown

STARKARE TILLSAMMANS
Med årets tema vill Malin och de övriga arrangörerna i ProLove sprida ökad förståelse för en angelägen fråga och samtidigt bidra till att fler transpersoner känner sig stärkta.

– Priderörelsen handlar om att stå upp för allas mänskliga rättigheter men också om att skapa ett tryggt sammanhang där folk kan känna sig speglade och sedda. Vårt mål är att inte behövas, men så länge världen ser ut som den gör så kämpar vi vidare, säger hon.

Michael Brown instämmer:

– Det är viktigt att inte behöva känna sig ensam. Om jag kan få en enda person att känna sig bekräftad i sina upplevelser är det ovärderligt.


Michael Brown är en av årets föreläsare. Han medverkar också i Pride Varbergs kampanjfilm ”Fighten valde oss”.

Malin Gunnarsson är ordförande i organisationen ProLove, som arrangerar Pride Varberg.


Fakta: Transpersoners situation

  • Varannan transperson har upplevt kränkande behandling under de senaste tre månaderna.
  • Var femte har blivit utsatt för våld på grund av sin identitet.
  • Var tredje har övervägt självmord under det senaste året.
  • Varannan har undvikit olika vardagliga aktiviteter på grund av rädsla för diskriminering.
Källa: Folkhälsomyndigheten, 2015

Till dig som behöver stöd

Du som vill korrigera ditt biologiska kön kan ta kontakt med en ungdomsmottagning, vårdcentral eller allmänpsykiatrisk mottagning för att börja göra en könsutredning.

Har du självmordstankar eller är orolig för en närstående? Föreningen Mind erbjuder stöd via sina chatt- och telefonlinjer. Behöver du akut hjälp, ring 112.

I Varberg finns ungdomsjouren Tigerlilja som vänder sig till alla unga som behöver någon att prata med. Besök gärna deras tält i Societetsparken den 1 juli.